Sider

tirsdag 28. september 2010

Soldater i krig.

Forsvaret har sparket soldater for dårlige holdninger . etter å ha utviklet en av Norges beste soldater som man faktisk må være for å komme med i telemarksbataljonen får noen sparken for dårlige holdninger... Hvor i himmelens navn har forsvaret vært under utviklingen av disse soldatenes holdninger, er ikke dette en av forsvarets ansvart områder ? Å utvikle soldater ? Jeg har ingen formening om hvordan det er å være i krig, men kan jo se at dette ikke er det samme som å fly rundt på øvelse i Norges skoger.
Det er naturlig at man har behov for ett felleskap alla symboler og kamprop for å styrke samhørigheten og  "alle for en " følelsen.
Man er da virkelig totalt avhenging av å stole på menneskene rundt seg i en krigssituasjon. Det er vel også ganske naturlig at man utvikler enn kanskje noe makaber form for humor innad i gruppen for å løse litt på spenningen og avreagere i en ellers anspent hverdag .
Noen lufteventiler er nødvendig uten å måtte brette ut sjela si som forøvrig kanskje ikke er aktuellt i en krigssituasjon for da kan medsoldater gjerne begynne å tvile på deg og din evne til å stå sterkt i en krigshandling.
Machofaktoren er nok også viktig i krig og evnen til å ikke ta ting helt innover seg bør også stå sentralt hos en soldat. de har en jobb som skal gjøres og de må være i stand til å gjøre den der og da, å nøle kan bli katastrofalt.
Uttalelser som : Å krige er bedre enn sex , burde kanskje vært litt mer gjennom tenkt før den ble uttalt.
men igjen den er uttalt av menn i krig, som lever enn hverdag få av oss har kjennskap til.
Hvor man konstant er utsatt for ett enormt høyt stress nivå.
Min forståelse av kommentaren er vel at man sier hva som forventes av en tøff soldat, myke følelsesladde kommentarer er tegn på svakhet i ett machosamfunn, tillitten blir svekket.
Hva disse soldatene virkelig mener og føler får vi nok aldri vite, tror ikke det er høyde for å dele de virkelige følelsene innad i forsvaret, kanskje jeg tar feil , men jeg tror faktisk ikke det.
Det er her Forsvaret har en jobb å gjøre, følge opp sitt ansvar som arbeidgiver . Når man utvikler en soldat av dette kaliberet bør man virkelig ta sitt ansvar  alvorlig og utvikle dem  på alle områder og ikke sparke dem fordi man selv har sviktet .
Ikke misforstå meg, jeg mener absolutt at en soldat som velger å verve seg til krigshandlinger bør gjøre dette ut fra et høyere idealistisk mål enn å utføre krigshandlinger.
Man bør ha tro på at man kan gjøre en forskjell i verden ved å sette livet sitt på spill for andre mennesker, for enn annen nasjon.
Man bør mene man kan bidra til å gjøre verden tryggere for noen og at man virkelig tror at det man gjør har en mening.
Forsvaret bør kanskje vektlegge etikk og moral , samfunnsansvar og empati mer enn de gjør pr.d.d og ikke minst ettervern for hjemvendte soldater slik at de faktisk får forståelsen for at de har bidratt med en viktig innsatts ved sine handlinger ,ikke bare som brikker i ett politisk spill.
Jeg skal ikke frata soldatene som frivillig har uttalt seg til Pressen fra alt ansvar her , for de har jo også ett ansvar selv for å hinder at ukulturen utvikler seg, men Forsvaret bør se på sitt eget ansvar før de begynner å uttale seg for mye om de aktuelle soldatene.
Stole litt på sine egne menn og kanskje heller se på sine egne utdannelses metoder før de fordømmer sine menn.


Ha en ettertenksom dag.

6 kommentarer:

  1. Dersom krig fører til den typen holdninger bør vi slutte å drive krig. Meld Norge ut av NATO og legg ned Forsvaret!

    SvarSlett
  2. På tide at norske soldater blir knulla... det er det de ber om.

    SvarSlett
  3. Dette er nokk en kommentar dratt ut av sin sammenheng for å skape storm og blæst i media. Har vært utsatt for den selv.
    Det er ikke noe tvil om at det adrenalin rushet du får av å være i strid der ditt eget liv er i DØDS fare er mye sterkere enn de fleste følelser ett menneske kan ha. Kulene hviner rundt skallen på deg og enten man liker det eller ikke så er det deg eller dem. Nytter ikke å synge "we are the world" og "Imagine" når det ligger folk som vil ha deg stein død hundre meter lengere borte.

    Krigen som føres i Afganistan er viktig, skulle man trekke seg ut i morgen, vill alle liv some er tatt være nyttesløse. At Taliban skulle komme til makten igjen vill antagentligvis føre til mye større tap i menneske liv.

    Fred er en illusjon, en fin tanke men ikke noe mere. Det er ikke så lenge siden 2.Verdenskrig.. Krig har det alltid vært, og det vil bli mange flere. Det er den stygge realiteten vi må se i øyne, og slutte å være så forbaska ignorante og tru at slikt hører historien til. Føler at vi som har hatt fred for lenge, lever i en slags eventyr verden der vi ikke klarer å se hvordan verden faktisk er. Man tenker kansje ikke på det men det er faktisk norske folk som er der nede og kriger, vi var i Irak... Lell om det ikke er bomber og krig I norge betyr det ikke at verden er fredlig og alt er utmerket.

    SvarSlett
  4. Kan ikke begripe,er dette voksne menn?Disse burde blitt sendt hjem med første fly,er de der for å bare å tøffe seg,ser ut som holdningen til enkelte i militæret der nede,ikke holder mål, disse bør plukkes ut og bli sendt hjem.Den type oppførsel fører bare vondt verre med seg.

    SvarSlett
  5. Ingen som ikke har deltatt i krigføring under forhold som i Afghanistan, har noen som helst forutsetning for å uttale seg i en sak som dette.

    SvarSlett